UA

  • EN


  • EN


Illustration

Взимку треба раніше лягати спати і вранці вставати без дзвінка будильника

Сучасна людина порушує біологічні ритми, що склалися протягом тисячоліть, і розплачується за це збоями в роботі так званих енергозапасних систем. Раніше взимку люди вели пасивний спосіб життя: спали, їли жирну калорійну їжу. Це сприяло зниженню активності. У тваринному світі деякі види взагалі прийнято впадати в сплячку.
У людини в холодну пору року обмін речовин уповільнюється, розумова активність знижується, вона переходить у режим вичікування. Але в світі такий природний механізм доводиться перебудовувати, оскільки спосіб життя повністю змінився.

Вважається, що взимку, у погану погоду, треба працювати, а влітку відпочивати. Однак будь-який лікар порадить вам у холодну пору року зберігати сили та не забувати про відпочинок. У багатьох країнах передбачено різдвяні канікули, які тривають близько двох тижнів. Хтось у цей час їде у гори кататися на лижах, хтось вирушає до теплих країн. Людина сама відчуває, що їй потрібно. І все ж є правила, яких варто дотримуватися:

Треба давати собі стабільне фізичне навантаження: щодня ходити до спортзалу чи басейну. Достатньо одну годину позайматися ходьбою або плаванням. Коли ми це робимо, то намагаємося змінити наші біологічні ритми, тому що активне рухове навантаження сприяє включенню систем, що мобілізують, в організмі людини.

1

Необхідно спати більше, ніж зазвичай, давати можливість організму заповнити ті енергетичні втрати, які взимку виявляються інтенсивнішими. Я рекомендую раніше лягати спати, а зранку вставати без будильника.

2

Важливо обмежити вживання важкої та жирної їжі. У нашому раціоні мають бути овочі (морква, буряк, капуста, кабачки, гарбуз). Корисні страви із м'яса птиці, риба. Ми живемо вже у теплих квартирах, їздимо у теплих машинах чи транспорті, тому нам не потрібно робити на зиму «жирові запаси». Від традиції їсти взимку важку їжу треба поступово відмовитись.

3

Бадьорою дією мають спеції. Так що їх узимку можна додавати до всіх страв. Гарні аромати кропу, чебрецю, коріандру, імбиру.

4

Зверніть особливу увагу на те, яке освітлення у вашій квартирі та на робочому місці. Якщо ми ведемо активний спосіб життя, бажано, щоб освітленість була такою, що включає наші «літні» мозкові механізми. Потрібно уникати напівтемряви - коли освітлений лише робочий стіл і ви бачите лише екран комп'ютера.

5

Треба обов'язково бувати на свіжому повітрі – це природний фактор, що мобілізує. Ви відчуєте приплив сил, енергії. Корисні процедури, що охолоджують: після теплого душу включити воду з температурою 33 градуси.

6

Враховуйте свій емоційний стан. Позитивні емоції можна отримати, слухаючи приємну музику, розглядаючи привезені з подорожей фотографії. Людина повинна себе налаштувати на те, що день додається і погода незабаром стане радіснішою.

7

Бувають випадки, коли самостійно впоратися із симптомами зимової хандри не вдається. Якщо відразу після сну чи за годину немає відчуття, що ви відпочили, значить, сон неповноцінний. Людина може весь день відчувати розбитість, їй важко зосередити увагу. Тоді краще проконсультуватися із фахівцем. Зазвичай люди, які погано адаптуються до зимової обстановки, починають страждати через те, що не можуть швидко виконати денну роботу, отримують зауваження від начальства або самі лають за неорганізованість. Іноді вони змушені брати роботу додому.
Тривожний симптом, якщо підвищується апетит і ви починаєте заїдати свій стрес, особливо солодким, або, навпаки, апетит знижується. Якщо ввечері не хочеться йти на приємний вам концерт, зустрічатися з друзями, це може говорити про те, що ваші адаптаційні системи не спрацьовують. В цьому випадку не зайвим буде звернення до фахівця.
При подібних зверненнях фахівцями медичного центру «Головний біль» досліджується функціональна активність мозку, а також діяльність енергомобілізуючих та енергозапасних систем. Зробивши енцефалограму та аналізи, бачимо, чи є між ними рівновага чи ні. Перевіряємо рівень адаптаційних гормонів – це гормони щитовидної залози, гормон надниркових залоз (кортизол), статеві гормони, які теж беруть участь у збудливих та розслаблюючих реакціях. Проаналізувавши всі показники, призначаємо лікування.
Дуже поширений такий симптом, як зниження температури тіла. Зниження температури тіла - ознака того, що порушено роботу енергозапасної системи. Якщо температура відрізняється від нормальної не більше ніж на 0,4 градуси, це не викликає особливої ​​тривоги. Нормалізувати стан можна за допомогою режиму. Суттєвіша різниця говорить про те, що треба шукати причину зниження температури - перевірити показники обміну речовин, рівень деяких гормонів.
Коли виміряти температуру, щоб визначити, які її відхилення від норми? Спочатку вимірювання температури треба робити тричі на день – вранці, вдень та ввечері. Зазвичай ранкова та вечірня температура мають бути нижчими, ніж денна: при активній діяльності температура підвищується хоча б на одну десяту градуса. Потім вибираєте найнесприятливіший показник (наприклад, вечірній) і перевіряєте його в один і той же час протягом декількох днів. Низька температура – ​​це також збудлива реакція організму, яку можна відрегулювати. Але якщо самопочуття у людини нормальне, лікар може порадити не впадати в паніку і дати можливість самому організму привести показник у норму.

Тетяна Майкова спеціально для газети «Факти та коментарі»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.