UA

  • EN


  • EN


Illustration

Винуватець мігрені - болезаспокійливі та оргазм

«Це діагноз»

— Головний біль — дуже велика і соціальна, і економічна проблема, — розповідає Тетяна Майкова, керівник та головний лікар мережі центрів «Головний біль». — Загалом і чоловіки, і жінки страждають від неї однаково. Якщо говорити про різні види, то мігрень, наприклад, частіше вражає жінок, тоді як кластерний біль (подібний до мігрені) проявляється в основному у чоловіків. Найпоширеніша - біль напруги (звичайна) - не має якихось статевих переваг.

За словами фахівця, головний біль сам собою може бути захворюванням. Це новий діагноз у вітчизняній неврології. Раніше такі симптоми вважалися вегетативно-судинною дистонією. Діагноз головного болю можна поставити на підставі скарг пацієнта. За винятком вторинного головного болю, коли, ймовірно, він — наслідок інших хвороб — пухлини, інсульту, судинних викривлень, запальних захворювань нервової системи. Але в будь-якому випадку, щоб призначити лікування, необхідно провести дослідження, які виявлять механізм виникнення мігрені.

Водночас версія, що систематичні мігрені або просто головний біль свідчать про наявність прихованих запальних процесів в організмі, швидше за все, міф. Адже головний біль — сама по собі проблема. Вона говорить про фізичну чи душевну негармонійність, але пряму залежність тут встановити не можна.

— Найпоширеніші причини виникнення болю — мама з татом, — упевнена Тетяна Миколаївна. — Тобто спадковість. Втім, це є загальна причина всіх хвороб. Навіть схильність до простудних захворювань закладена у нас від народження. Інфекції – проблема не тільки збудника, а й самого організму. Наприклад, якщо на мігрені страждала лише мама, ймовірність виникнення такої проблеми у дівчинки становить 30%, двоє батьків — 70%. Однак свідомі батьки можуть запобігти майбутнім стражданням дітей, вживши профілактичних заходів.

Ці заходи аж ніяк не індивідуальні. Адже головний біль — і мігрень, і так званий біль напруги — є наслідком збудженого нервового стану і підлеглих їй гормональної та імунної систем. Людина повинна зменшити витрати енергії, відрегулювати свій режим, харчування та спосіб життя. За статистикою 2009 р., головний біль входить до п'ятірки найболючіших захворювань. Але її можна попередити, оскільки вона є наслідком неправильного способу життя. До речі, всі недоліки останнього можуть перекрити комфортний психологічний клімат.

«Прокидатися з будильником - злочин»

— Щоб уникнути головного болю, кожен із нас, перш за все, повинен слідувати природі, — радить доктор Майкова. — Подивіться на наше повсякденне життя: зазвичай ми сидимо, маючи при цьому психоемоційні чи інформаційні навантаження, а ще й лягаємо спати під ранок. Не рухаємось, п'ємо чай-каву цілий день, а хтось ще й алкоголь увечері додає. Все, що ми робимо, суперечить вимогам нашої біологічної сутності. А закони прості – дотримуватись дня і ночі. Люди повинні лягати вчасно спати, щоби накопичувати енергію. Системи, які за це відповідають, включаються ввечері, а не вночі, і вимикаються о 3-4 годині ранку. Тобто, якщо людина пізно лягла спати, вона вже не зможе активно і повноцінно прожити наступного дня.
Головлікарка переконана: те, що деяким легше працювати увечері, наслідок неповноцінного сну. Працювати ночами не можна — адже люди не бачать у темряві. Покоління, яке винайшло електричну лампочку, винайшло й снодійне.
— Ми зламали біологічні ритми, закладені у нашому генотипі, – зазначає Тетяна Миколаївна. — Молоді люди можуть відносно легко змінити свої біоритми за рахунок здоров'я — вони ще мають запас. Але після 40-ти це практично неможливо. Тому спати треба лягати тоді, коли стемніло — о 10 годині чи бодай до півночі. І відпочивати стільки, скільки організм хоче, а не схоплюватися з будильником, щоб не запізнитися на роботу. Будити організм у жодному разі не можна! Якщо вранці не встаєте самі, увечері лягайте раніше. Це є базова функція організму. Ламати її — чинити злочин проти себе. Коли ж ми намагаємося збільшити свою працездатність за допомогою стимуляторів — чаю, кави, алкоголю чи цигарок, то беремо у завтрашній день у борг. І щодня цей борг зростає.
У той же час фахівець не погоджується з твердженням, що головний біль здатний викликати деякі продукти харчування:
— Я не спостерігала закономірності, наприклад, у тому, що людина гірше почувається, коли більше вжив тираміну, що міститься в апельсинах, ікрі, сирі, червоному вині. Однак якщо сьогодні він витратив багато енергії за рахунок того, що багато випив (до речі, алкоголь — це 100% провокація мігрені) або не доспів, це і є причиною болю.

Глобальною проблемою для більшості представників хомо сапієнс є зміни погоди: болить не лише голова, а й м'язи рук, ніг. Виявляється, тут вирішальним чинником знову ж таки виступає загальний стан організму. Так, якщо людина здорова, у неї ці реакції протікають непомітно, а якщо виснажений (головний біль - це втома мозку), не може пристосуватися до змін і поповнює ряди метеозалежних. Але головний біль, емоційні розлади, метеозалежність та будь-які функціональні порушення нервової системи можна компенсувати правильним режимом. Якщо це не допомагає, тоді до лікаря.

Лід чи грілка?

Що стосується рецептів зняття болю, наприклад прикладати лід до голови, грілку до шиї або підлікуватися теплою ванною, то це дуже індивідуально. Кожен має знайти свій варіант. Єдиний засіб, який завжди дає позитивний результат, – помірні фізичні навантаження.

— Людина створена для того, щоб рухатися, — пояснює лікар. — Усі емоційні навантаження у процесі еволюції були пов'язані з рухом — люди або наздоганяли видобуток, або тікали від небезпеки. Та й зараз, коли ми нервуємося, встаємо, ходимо кабінетом. Це природна потреба забезпечити психоемоційне розвантаження. Але часто ми у таких випадках сидимо, п'ємо каву, вживаємо алкоголь, куримо. Тобто ще більше збільшуємо збудження. А рухатися треба хоча б годину на день. При цьому не займатися спортом інтенсивно — грати у футбол чи баскетбол, а давати організму помірні навантаження, які налаштовуватимуть нас як музичний інструмент.

Цікаво, що базових налаштувань лише дві: піша прогулянка чи плавання та помірне переохолодження – контрастний душ. Але, за словами головлікаря медичних центрів «Головний біль», вода не повинна бути крижаною, а трохи прохолоднішою за температуру тіла. Ці два навантаження дозволяють організму працювати у його кращому режимі. Більшого від себе вимагати не можна.

Що стосується дії кави, то якщо ви ніколи її не пили, вона зніме головний біль, упевнена Тетяна Майкова. Але щоденне вживання саме собою викликає біль. Тобто він діє як знеболювальні препарати. До речі, найбільше пацієнтів, які звертаються до медиків, страждають на головний біль, спровокований саме медикаментами.

Також існує версія, що мігрені може провокувати морозиво - мовляв, холод дратівливо діє на мозок.

- Морозиво – це холодовий стрес. Іноді стрес покращує працездатність деяких людей, але не всіх. Є навіть люди, які лише за стимуляції функціонують добре. Наприклад, виділяють головний біль у вихідний день. А людина, яка хоче працювати, ніколи не хворіє. Може собі дозволити слабкість хіба що у вихідні, але до ранку понеділка нездужання проходять. Люди з активною життєвою позицією хворіють набагато рідше, ніж ті, хто не має інтересів.

Втім, екзотичних подразників болю досить багато. Зокрема, біль голови під час оргазму зустрічається не так рідко, як може здатися. Цікаво, що від такого нездужання частіше страждають чоловіки, а не жінки.

Щодо прекрасної половини людства, то вже анекдотичною стала ситуація, коли у дам вечорами болить голова, тому вони відмовляють чоловікам близько. Виявляється це не міф. Більше того, з віком проблема ускладнюється.

— Причина такої ситуації банальна — незадоволеність, але не обов'язково сексуальна, — впевнена доктор Майкова. — Жінка на підсвідомому рівні відчуває, що роки минають, енергії стає дедалі менше, а робота, наприклад, не приносить задоволення. Саме це почуття нереалізованості дає такий ефект. Ну і, звісно, ​​накладаються вічні причини – спосіб життя, культура харчування.

Тетяна Майкова спеціально для «Нової газети»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.