UA

  • EN


  • EN


Illustration

Тяжко прокидаєтеся. Викиньте телевізор, або Правила бадьорого ранку

«Мозок ніколи не відпочиває»

На думку Тетяни Миколаївни, щоб добре почуватися вранці, важливо розуміти, що сон — це активний стан, а не стан розслаблення.

— Мозок ніколи не відпочиває: він працює і вдень, і вночі. З тією різницею, що денний стан організовують одні системи мозку, а нічний — інші. При недавньому вивченні ми змогли визначити базові процеси, які відбуваються уві сні. По-перше, вдень мозок винятково сприймає інформацію, а її обробка відбувається вночі, уві сні. Тільки така інформація відкладається у нас у пам'яті. Тому й кажуть, що з будь-якою думкою треба переспати: зранку все може виглядати зовсім інакше.

Друга функція сну - вироблення необхідних роботи мозку речовин. Коли ми відпочиваємо, активно утворюються специфічні гормони – мозкові трансмітери – «гіди» інформації у мозку. Ці речовини, стверджує доктор Майкова, здатні утворювати в клітині енергію та відкладати її у вигляді спеціальних пакетів, які «живлять» нас наступного дня. Не менш важливе емоційне розвантаження, що отримується уві сні. Сновидіння - правильний спосіб реалізувати нереалізовані протягом дня емоції, що дозволяє позбутися зайвих стресів.

Безсоння породжує її страх

— Серед головних причин поганого самопочуття вранці — порушення структури сну, — впевнена Тетяна Миколаївна. — Наприклад, неправильна циклічність періодів сну тягне за собою втому. Це буває, коли ми лягаємо після опівночі: довжина першого, базового циклу, що становить близько 1,5 години, коротшає, і мозок не може виконати певні функції. Тобто якщо людина пізно лягла спати, її день не буде активною та повноцінною. Нікому не легше працювати ввечері — це лише наслідок неповноцінного сну.
За словами лікаря, до сну треба підготуватися: по можливості прибрати з способу життя всі речовини та елементи, які перевантажують інформацією чи емоціями. Особливо важливо за годину до сну припинити всі активні, бойові дії. Можна почитати, посидіти біля каміна, погратись із твариною, поговорити з близькими людьми. ТБ - не найкращий спосіб засинання - від нього в спальні краще відмовитися.
— Якщо телеперегляду перед сном не уникнути, бажано, щоби це був не бойовик, а спокійний, ліричний фільм, — радить психолог Ілона Ражковська. — Хорошому сну сприяє релаксаційна музика, м'ятний чай. Але головне — налаштувати себе, що завтра настане новий, вдалий день, все буде добре.

— Часто людині не дає заснути страх перед безсонням, — констатує Тетяна Майкова. — Слід намагатись організовувати вечірню підготовку, але не сам сон. Варто подбати про м'яку постіль та прохолоду в кімнаті. До речі, здорові люди засинають протягом 1-5 хвилин. А якщо людина засинає протягом 20 хвилин, їй здається, що вона не спала всю ніч.

Більше життя - менше сну

Цікаво, що, як каже Тетяна Майкова, чоловіки сплять менше ніж жінки, а з віком кількість необхідного часу для сну у всіх людей зменшується. Діти сон глибокий, і з віком стає все більш поверхневим. Все це пов'язано з процесами освіти та витрати енергії.

А ось з психологічної точки зору найлегше вранці холерикам. На думку Ілони Ражковської, люди з холеричним типом темпераменту включаються до процесу значно швидше, ніж представники інших типів.

— Завдяки своїй гіпердинамічності холерики часто й не пам'ятають, у якому настрої прокинулися, — розповідає психолог. — Меланхоліки трохи повільніші, тому і на процес прокидання їм треба більше часу. Бажано, щоб їх (та й людей із іншим темпераментом) не будив будильник. До речі, японці вигадали пристрій, який замість звукового сигналу створює концентрований запах цитрусових. Він діє збудливо, що змушує людину прокинутися. Якщо вас будить звичайний будильник, потурбуйтеся, щоб звук був мелодійним, наростаючим, а чи не різким і миттєвим.

Категорично проти ранкового підйому під будильник Тетяна Майкова. Лікар переконана, що будити організм у жодному разі не можна. Якщо вранці не встаєте самі, увечері лягайте раніше.

— Оскільки меланхолік дуже слабкий тип темпераменту, прокидатися йому треба поетапно, — продовжує Ілона Владиславівна. — Він не може подібно до сангвініку схопитися з ліжка і діяти. Хоча різке схоплення з ліжка — погано ні для кого. Рекомендую для початку потягнутися, зробити в ліжку кілька легких вправ. Це особливо важливо особам із менш динамічним типом темпераменту, оскільки допомагає увійти до ритму.

Думка:

— Щоб людина якісно спала, їй треба зрозуміти, що сон — така ж важлива частина нашого життя, як і неспання. Сон — активний процес, яке організація — энергозатратная. Тому емоційно втомлена чи виснажена прийомом стимуляторів (чаю, кави, алкоголю, нікотину, наркотиків) людина не може нормально заснути. Інше питання — м'язова втома, яка сприяє якісному засинанню та сну.

1

Неможливо точно визначити, чи не спить людина чи ні, без ретельного медичного спостереження. Люди можуть спати з розплющеними очима, навіть не підозрюючи про це.

2

Вплив шумом вночі може послабити ваш імунітет, навіть якщо ви не прокинетеся.

3

У перший рік життя дитини її батьки втрачають 400-750 годин сну.

4

Навіть слабке світіння цифр електричного годинника може перешкодити вашому сну. Світло відключає особливий «нервовий перемикач» у мозку, через що рівень хімічних сполук, що викликають сон, падає за кілька хвилин.

5

Температура тіла та цикл сну тісно пов'язані. Тому сон у спеку не приносить відпочинку. Кров найкраще відводить внутрішню теплоту тіла через шкіру між +18 і 30 °С. Але з віком ця зона стискається до +23 та 25 °С. Тому у людей похилого віку більше проблем зі сном.

6

Качки, побоюючись хижаків, можуть балансувати між сном та виживанням. Одна половина мозку не спить, інша балансує на межі сну.

Тетяна Майкова спеціально для «Нової газети»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.