UA

  • EN


  • EN


Illustration

Мігрень

Мігрень – найдраматичніший вид головного болю. Мігрень протікає настільки яскраво та своєрідно, що викликає найбільший інтерес дослідників та змушує посилено вивчати механізми її виникнення та протікання. Мігрень викликає найзапеклішу суперечку вчених – що ініціює біль: нервова система чи судини? Мігрень до останніх років була основним ідолом шанувальників «судинної» теорії виникнення головного болю, але в даний час перемогла нейрогенна концепція. І це логічно - адже лікування мігрені препаратами, що впливають на судини, не було ефективним, і, навпаки, застосування ліків, що зменшують збудливість нервової системи, дає достовірний результат при мігрені.
Мігрень здавна привертала увагу людей. Збереглися згадки про мігрені у стародавніх єгиптян, греків та римлян. Відомі люди – Цезар, Наполеон, Ніцше, Чайковський намагалися встигати жити, воювати та творити між жорстокими нападами головного болю. Саме між нападами, тому, що один із найпримітніших симптомів мігрені – це інтенсивний біль.

Мігрень: Міжнародна класифікація головного болю

У Міжнародній класифікації головного болю (2004) підкреслюється: мігрень – це середньої або сильної інтенсивності головний біль, пульсуючого характеру, що наростає та зменшується періодами, посилюється при розумових та фізичних навантаженнях, що обмежує працездатність такою мірою, що люди під час нападу мігрені віддають перевагу самоті знерухомленість, тишу та відсутність яскравого світла. Мігрень «виштовхує» людину зі звичного життя та порушує її життєдіяльність на період нападу. Як правило, напади мігрені тривають кілька годин, іноді затягуються на добу – кілька діб, і це вже мігренозний статус.

Мігрень - відмінні риси

Мігрень – це, як правило, однобічний біль (праворуч або ліворуч), під час нападу сторона болю може змінюватися, у деяких людей болить саме одна сторона протягом життя. Можуть бути і двосторонні болі, але вони мають носити всі ознаки саме мігренозного болю, щоб ми вважали це за мігрень. Якось на одному з конгресів відомому вченому запитали: а чому болить саме одна сторона голови при мігрені, і він відповів, що, якби ми це знали, ми знали б, що таке мігрень. Тепер ми знаємо, що односторонній біль – це особливий, вроджений стан больової системи саме у периферичних тканинах, де реалізується збудження больової системи мозку – у окістя, м'язах, фасціях, навколосудинних сплетеннях, тканинах ока, носа. У «мігренерів» болючі рецептори щільніші і мають нижчий поріг збудження саме в тканинах, які болять.
Мігрень супроводжується при болю та іншими порушеннями - нудотою, блюванням, запамороченням (а у дітей взагалі може виявлятися лише запамороченням). Це свідчить про збудливий стан як больовий, а й вестибулярної системи мозку.

Мігрень змушує під час нападу ховатися від світла, уникати шуму, навіть незначного, запахів, дотиків, оскільки це посилює біль. Тепер ми розуміємо, що зорове, нюхове і дотикальне, слухове збудження теж присутні у нападі мігрені і людина прагне знизити всі зовнішні подразники, щоб зменшити реакцію нервової системи на них.

Мігрень може супроводжуватися і вегетативними кризами, коли приєднується озноб, оніміння кінцівок, серцебиття, нестача повітря, коливання артеріального тиску, прискорене сечовипускання. При мігрені може бути і тривога, що значно ускладнює перебіг нападу.

Мігрень, таким чином, демонструє, що практично всі чутливі системи (больова, вестибулярна, зорова, слухова, нюхова, дотикова) та вегетативна нервова система (що контролює автоматичну роботу внутрішніх органів) беруть участь у реалізації нападу.

Мігрень може передуватися аурою - незвичайними (частіше зоровими - вигляді фігур, що світяться перед очима або випаданнями полів зору) відчуттями, можуть бути нюхові, смакові, чутливі порушення. Мігрень з аурою зустрічається рідше та протікає важче, ніж мігрень без аури.

Вченим давно вже вдалося за допомогою енцефалограми зареєструвати ініціацію нападу мігрені у вигляді збудження, що послідовно поширюється, в мозку, яке, виникаючи в древніх структурах, відбивається на діяльності кори і дозволяє нам розуміти сутність цього явища. Мозок «мігренерів» запрограмований на таку реакцію генетично, тому спроби знайти певні провокуючі біль продукти або зовнішні обставини виявляють безліч пускових факторів мігрені.

На досвід моїх пацієнтів можу відзначити безумовний вплив прийому алкоголю, порушення режиму сну (як недосипання, так і пересипання), емоційного стресу, передменструального стану або періоду овуляції, певних фаз місяця (індивідуально молодика або повного місяця), метеорологічних змін. Їжа та напої мають суто індивідуальний запускаючий напад мігрені вплив, і, якщо тірамінсодержащіе продукти (сир, банани, рибна ікра, цитрусові і т.д.) в одних людей викликають напад, то у такої ж кількості – ні.
Цікаві характерологічні особливості людей, які страждають на мігрень: це цілеспрямовані «стратеги», з активною життєвою позицією, відповідальні та результативні. До певного моменту, поки хвороба не підкорить їхнє життя собі.

Соціально «мігренери» – це керівники чи творчі люди. Їхні організаторські здібності і натхнення частіше виявляються в побуті або в сімейних відносинах, тому що більшість, які страждають на мігрень – це жінки.

Тетяна Майкова спеціально для газети «Факти та коментарі»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.