UA

  • EN


  • EN


Illustration

Лікування мігрені

Лікування починається з розуміння того, що це розлад усієї больової системи організму. Збудливий процес у мозку може обмежуватися лише больовим аналізатором, вірніше, не обмежується лише больовим аналізатором, у реалізації нападів бере участь практично вся чутлива і вегетативна система мозку і організму.  
Лікування мігрені - це відновлення здатності нервової системи до адекватної адаптації, до правильних відповідей на виклики довкілля та коливання параметрів внутрішніх систем організму. Вся діяльність нервової системи полягає у цій адаптації - пристосуванні до щосекундних стресових впливів. Але в людей із вродженими особливостями підвищеного реагування на цю пристосувальну діяльність витрачається набагато більше енергії, ніж у звичайних людей. Лікування мігрені, таким чином, має кінцеву мету зниження енерговитратності нервової системи.

Лікування мігрені - формування врівноваженої роботи нервової системи

Більшість пацієнтів переконані: лікування мігрені не існує. Таке переконання формується через неефективність попереднього досвіду лікування. Причиною такого сумного досвіду був неправильний підхід до розуміння мігрені як судинного розладу та, відповідно, спроби якось впливати на судинні системи. Неефективне лікування, у свою чергу, формувало страх перед нападами та психологію безнадійного пацієнта, що, у свою чергу, посилювало причину захворювання – збудливість нервової системи.
Лікування мігрені, перш за все, включає розуміння того, що мозок - саморегулююча система, і, незважаючи на генетичну схильність до такої своєрідної форми формування рівноваги збудливих і гальмівних систем, як мігренозний напад, будь-який пацієнт відзначає «світлі», періоди без нападів мігрені у своєму житті. Отже, якийсь час мозок працює врівноважено, отже, він уміє це робити. Так ось завдання лікаря та пацієнта – не просто знімати напади, а відрегулювати роботу нервової системи таким чином, щоб вона перейшла на меншу збудливу програму, в енергозберігаючий режим.
Таким чином, лікування – це формування врівноваженої роботи нервової системи, запобігання енергодефіцитному стану мозку.
Лікування включає в себе 2 напрямки - зняття нападу та профілактику наступних нападів. Зняття нападу – це підібраний препарат, який застосовується на початку появи болю, або провісників болю. Дуже важливо завжди мати препарат, який Вам ефективно знімає напад, і дуже важливо його вчасно прийняти.
Рішення про вибір того чи іншого препарату бажано приймати на підставі Вашого досвіду та поради з лікарем, тому що потрібно враховувати не лише ефективність ліків, а й особливості Вашого організму та побічні дії ліків. Неприпустимо приймати ліки за порадою знайомих та провізорів в аптеці. До ліків швидкої допомоги відносяться парацетамол, аспірин, нестероїдні протизапальні препарати, триптани. Дозування можуть бути різні, розчинні форми краще. Особливо хочу відзначити, що препарати, що містять кофеїн, ерготамін, кодеїн бувають ефективнішими, але вони дають залежність, мозок добре «пам'ятає» їх стимулюючі ефекти і вимагатиме подальшої стимуляції, моделюю ситуацію, після якої він отримає задоволення - приступи мігрені, що частує.
Знеболювальні засоби без стимулюючих ефектів теж не слід часто приймати. Існує таке правило - якщо напади вимагають застосування ліків частіше, ніж 2 рази на місяць, - потрібно приймати лікування номер 2: профілактичне. Це серйозне лікування, воно проводиться ліками, що впливають на збудливість нервової системи, і призначається тільки лікарем. Лікування тривале кілька місяців, причому можуть бути повторні курси після перерв, але воно дозволяє мозку врівноважити свою діяльність і «відпочити».
Ваша працездатність при проведенні такого лікування не буде пригнічена. Навпаки, ККД роботи мозку при цьому підвищується, Ви приймаєте більш ефективні рішення, і, як правило, набуваєте час, сили та можливості для того, щоб самостійно організувати своє життя в такому режимі, який оптимально реалізує Ваші природні здібності жити без болю.
Лікування мігрені – це не лише ліки, це певний спосіб життя. Ті, хто сподівається тільки на лікаря та на ліки, ризикують приймати більші дозування за більш «довгого» курсу лікування. Ідеально, звичайно, тільки за допомогою правильного способу життя позбавитися мігрені, але існують погодні, метеорологічні, космічні впливи, яких ми не можемо уникнути, існує певний режим роботи, який не завжди залежить від нас, існують сімейні, побутові труднощі (маленькі чи великі діти).
Ці навантаження ми усунути не можемо. Але ми можемо їх оптимізувати. За допомогою близьких людей, за допомогою правильного підходу до організації роботи, за допомогою розуміння того, що якщо не відмовитися від чогось зараз – потім доведеться відмовитися від усього. Детально про правильний режим життя можна почитати у статті «Лікування головного болю».

Тетяна Майкова спеціально для газети «Факти та коментарі»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.