UA

  • EN


  • EN


Illustration

Лікування головного болю

Лікування головного болю - перш за все правильна діагностика. Потрібно відрізняти головний біль як прояв якихось інших захворювань та головний біль, який є самостійним захворюванням. У медичному центрі «Головний біль» практикується комплекс досліджень, спрямований на виявлення причинних або порушень, що підтримують головний біль.
Найчастіше це стандартний перелік обстежень, а індивідуальний, він визначається після консультації з лікарем. Таке лікування болю враховує найбільш пов'язані з дисфункцією мозку захворювання – вегетативні розлади, емоційні розлади, артеріальну гіпертензію (кризи), гормональні розлади та порушення обміну речовин, дисфункції шлунково-кишкового тракту, порушення серцевого ритму, запальні захворювання лицьових пазух та зубів, захворювання очей глаукома), анатомічні дефекти судин, анатомічне ушкодження мозку (наслідки травм, пухлини).

Лікування головного болю – відновлення саморегуляції організму

Лікування головного болю, насамперед, це вплив на її основне джерело – надмірну активність больової системи організму. Потрібно одразу знати правило: лікування – це відновлення можливостей організму до саморегуляції. Усі пацієнти, які страждають на головний біль, пам'ятають час, коли голова не хворіла. Отже, така програма в організмі є, треба до неї повернутись. Що для цього потрібно зробити насамперед пацієнтові?
Головний біль, усі її види, вимагають створення в організмі умов для того, щоб збудливі та гальмівні процеси врівноважувалися. Таке завдання вимагає дотримання низки правил, що відновлюють адекватне реагування адаптаційних систем до навантажень. Тому, перше правило – усунути джерела витоку енергії, будь-які види штучної стимуляції. Зазвичай люди при поганому самопочутті намагаються докласти додаткових зусиль підвищення своєї активності: вживають стимулюючі напої (чай, кава, алкоголь), починають бігати, ходити в тренажерний зал, робити масажі, їздити в подорожі до екзотичних країн, застосовувати витончені дієти, ходити до екстрасенсів і т.д. І якийсь час це допомагає, хоч у результаті все посилюється. Тому що спроби зробити себе сильнішими, простимулювати – це не що інше, ніж ще більша витрата енергії і в результаті – виснаження резервних можливостей організму. Лікування - це не додаткова стимуляція організму, а повернення до нормальної його роботи.

  • 1

    Перше: лікування головного болю – нормалізація основного біологічного джерела енергії – сну. Незалежно від того, скільки чогось корисного ви з'їли, це не стане автоматично енергією в мозку (а вона утворюється з глюкози, жирних кислот за участю кисню). Освіта та витрата енергії – складний процес, який залежить від активності нейрогормонів (медіаторів) та чутливості до нього нейронів (нервових клітин). Вони через мембрану клітини запускають каскади ферментативних реакцій, що призводять до утворення або розпаду АТФ (енергетичних сполук). Так ось, у нас в організмі цей процес протікає тільки уві сні і переважно в першій фазі сну, яка повноцінна до півночі і менш ефективна після. А з 3 години ночі вже включається енерговитратна система, і навіть уві сні ми витрачаємо енергію. Тому готуватися до сну потрібно з вечора (за винятком галасливих заходів) і засипати за півтори години до півночі. І всі заперечення, що є «сови» і «жайворонки» розбиваються про дуже простий факт – ми нічого не бачимо в темряві, природа нам не дала нічного зору, тому вона (природа) чітко визначила, що в темряві людина не повинна займатися якою- діяльністю. Те покоління, яке винайшло електрику, зіткнулося з необхідністю створення снодійних, бо почав руйнуватися базовий механізм здоров'я – сон. Якщо ви активніші до вечора чи вночі і мляво почуваєтеся зранку – у вас зламані біологічні ритми.

  • 2

    Друге: лікування головного болю виключає всі види харчової стимуляції як систематичного вживання кофеїнових напоїв (чаю, кави, шоколаду, какао), алкоголю, нікотину. Всі стимулятори користуються нашою енергією, не даючи натомість нічого, крім виснаження наших запасів. Тимчасова штучна бадьорість змінюється втомою і змушує нас знову звертатися до стимуляторів, підтримуючи хибне коло перевитрати енергії.

  • 3

    Третє: лікування головного болю – це правильне харчування. Жодні складні або навіть збочені дієти не замінюють природою створену здатність людини до всеїдності. Ми можемо і повинні вживати всі продукти, головне правило - не робити перерви в прийомах їжі більше 5 годин і намагатися їсти якомога натуральніші продукти (максимально виключити консерванти, напівфабрикати, заморожені та оброблені для тривалого зберігання). Найбільш багаті енергією та корисними вітамінами, біологічно активними речовинами та мікроелементами продукти тваринного походження – м'ясо (нестаре та нежирне), риба (особливо морська), кисломолочні продукти (домашні), яйця (домашні). Крім того, їхня калорійність не небезпечна - вони довго засвоюються і не встигають відкладатися в жир. Овочі – всі корисні у будь-якому вигляді, крім консервованих чи маринованих. Квашені овочі також корисні. Фрукти - не у вигляді свіжих соків, а тільки цілісні. Всі наші гарніри – це традиції, але харчової цінності у них порівняно мало, та й калорійність зашкалює. Соуси - натуральний лимонний сік, сметана або вершки (любіть майонез - не полінуйтеся зробити домашній майонез, це просто), натуральна олія, натуральні овочеві або травні. Спецій – мінімум. І ще – обов'язково снідайте, зазвичай сніданок приноситься в жертву нестачі часу. Не хочеться снідати – раніше прокидайтеся.

  • 5

    П'яте: лікування таким методом, як загартовування – корисно, але перепад температури не повинен бути більше 5 градусів від температури нашого тіла, інакше знову виходить надмірна стимуляція, це може приносити задоволення, але не користь. Контрастні душі – за тими самими правилами (5 градусів вище та нижче температури нашого тіла).

  • 6

    Шосте: це насамперед комфортний емоційний стан. Спілкуйтеся з приємними для вас людьми, приносьте їм радість, у свою чергу, пам'ятайте, що немає абсолютно поганих і хороших людей, уся справа у вашому ставленні до людей взагалі. Особливо з близькими будьте терплячими, але завжди вмійте сказати «ні». І ще: знайдіть своє призначення у професійній діяльності та в сім'ї. Коли людина має мету – їй цікаво жити. Але тільки ціль не повинна бути тупо матеріальною, це має бути мрія (досяжна, реальна). Якщо у вас вдасться стати найкращим у своїй справі – цього принесе вам незрівнянні задоволення і впевненість, а гроші прийдуть самі. Ставити матеріальну мету нерозумно – завжди знайдеться хтось багатший.

  • 7

    Сьоме: лікування – лише ваше завдання, лікар – це інструмент у вашій долі. Але якщо вам вдалося знайти хорошого лікаря - вважайте, що ви це заслужили. І обов'язково візьміть від лікаря максимум знань та його досвіду, тому що цей досвід – незмірний та унікальний.

  • 8

    Восьме: медикаментозний вплив на механізми збудження больової системи організму. Це не судинні, знеболювальні чи ноотропні препарати з міфічним механізмом. Якщо вас збираються лікувати крапельницями – одразу розумійте, що це непрофесійно. Існують 2 види медикаментозного лікування – зняття болю та його профілактика, тобто. усунення причини. Знеболюючими засобами не рекомендується користуватися частіше 2 разів на місяць, оскільки вони блокують утворення простагландинів, які є природними захисниками нас від болю. Часте використання знеболювальних засобів підвищує збудливість нервової системи (причину болю), підвищує тонус м'язів (привіт остеохондрозу та болю в спині), артеріальний тиск, сприяє розвитку порушень серцевого ритму, подразнюють слизову оболонку шлунка, підвищуючи секрецію соляної кислоти. А особливу шкоду завдають комбіновані препарати, де поряд із знеболюючими містяться кофеїн, ерготамін, кодеїн. Це всім пацієнтам відомі цитрамон, номігрен, пенталгін, седалгін, солпадеїн. Вони підходять для епізодичного прийому, і, якщо ви помітили, що кількість таблеток, що вживаються, за місяць почала зростати - потрібно захвилюватися. Тому що, крім посилення збудливості нервової системи, вони дають ще й залежність. А причинне лікування проводиться лише лікарем. Це систематичний і тривалий прийом ліків, що знижують активність больової системи організму. Ці препарати не дають залежність, лікар добре знає їхні особливості та завжди попередить вас про можливі побічні ефекти.

Тетяна Майкова спеціально для газети «Факти та коментарі»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.