UA

  • EN


  • EN


Illustration

Головний біль: сучасні уявлення

Головний біль – це така сама тема, як погода: все про неї можуть міркувати, але мало хто може предметно знати, що це таке. Головний біль у загальноприйнятому поданні пов'язується із судинами, остеохондрозом, запальними захворюваннями мозку. І лише в останні десятиліття проведені дослідження дозволили зробити висновок про те, що в основі головного болю лежить порушення роботи больової системи організму. Мається на увазі вся організація відчуття болю – від больових рецепторів у тканинах до найвищого аналізатора болю у мозку.

Головний біль можна розділити на 2 категорії: та, яка реально відображає ушкодження тканини внаслідок травми, або запального, або пухлинного захворювання та головний біль, за якого немає конкретної причини. У цій статті йтиметься про другий вид головного болю.

Головний біль як захворювання

Головний біль є захворюванням сам по собі. Пацієнти, які страждають на такий вид болю, роблять величезну кількість досліджень, щоб знайти її причину, і найпоширеніший висновок - «У Вас все гаразд». Але це не найгірший висновок, гірше, коли причиною називаються: остеохондроз, судини, арахноїдит і т.д. Такі «захворювання» не лікуються взагалі, а основний підхід – крапельниці, масажі, мануальна терапія та протизапальні ліки у кращому випадку дають психотерапевтичний ефект, а часто й посилюють стан пацієнта.Причому не тільки через пряму збудливу дію, наприклад, масаж на нервову систему, а й через усвідомлення пацієнтом того, що «нічого не допомагає». Така безвихідь з'являється за роки спроб позбутися головного болю і є додатковим стресовим фактором, що підтримує існування головного болю.
Якби ми не намагалися від початку ускладнити питання, а пам'ятали, що в побутовому сенсі ми називаємо «головним болем» якусь нав'язливу проблему, те, що заважає нам почуватися комфортно, те, що «не дає спокою», то давно вже пов'язали б головний біль із суб'єктивним станом нервової системи. І не було б тих тисяч людей, які присвятили своє життя боротьбі з головним болем.

Хронічний головний біль передається у спадок

То чому ж є категорія людей, які страждають на хронічний головний біль? Причина у конституційних особливостях больової системи організму. Тобто наші батьки передають нам не лише колір волосся та очей, а й організацію роботи нервової системи. І больову систему у тому числі. Якщо вивчити свій родовід, то обов'язково в ньому знайдуться люди, які страждали на якесь захворювання нервової системи.
Поки що визначені генетично лише деякі види мігрені, але дослідження продовжуються, і колись ми зможемо у будь-якого пацієнта з головним болем визначати генетичні порушення. Але генетика – це фатально. Не меншою мірою наш спосіб життя сприяє реалізації тієї генетичної програми, яка б і не реалізуватися.

Головний біль та технічний прогрес

За останні 200 років цивілізація принесла нам рівно навпіл блага та проблеми. З одного боку, науково-технічна революція – це побутовий комфорт, полегшення комунікацій, можливостей інтелектуального розвитку. З іншого боку - знерухомленість, порушення сну, величезні інтелектуальні та інформаційні навантаження, неправильне харчування, і перебування в середовищі електромагнітних полів, що пронизують простір. Останні фактори і зумовлюють постійну стресову дію на нервову (гормональну, імунну) системи.І основна причина сьогоднішніх захворювань людини – втома організму від плодів цивілізації. Постійні стресові навантаження вже не є тим еволюційним чинником, які створили людину як біологічну істоту. Це при аналізі всієї історії розвитку людини ми можемо сказати, що справедлива дія несприятливих і позитивних факторів врівноважена. На сьогоднішньому етапі ми не адаптовані до протиріч навколишнього світу. Ми не виробили світогляду, який дозволить нам навіть в агресивних умовах довкілля зберігати можливості організму, закладені природою для якісного виживання.
Головний біль – один із проявів дезадаптації людини до того способу життя, який він веде. Як і інфаркти, інсульти, онкологічні захворювання. Всі ці поширені захворювання – наслідок зношеності керуючих організмом систем – нервової, імунної та гормональної. А центром управління є мозок. Основні функції мозку – збудження та гальмування є енерговитратними функціями. Але немає вічного двигуна і немає нескінченного запасу енергії у мозку.
Основні функції мозку – збудження та гальмування є енерговитратними функціями. Але немає вічного двигуна і немає нескінченного запасу енергії у мозку. Швидкість, до якої мозок витрачає свою, природою закладену, енергетичну ємність (а вона детермінована – тобто має кінець) є тим параметром, який визначає, як довго ми зможемо жити без хвороб, і якою буде якість нашого життя.

Головний біль та суспільство

Головний біль не призводить до фізичної смерті, але соціальної – призводить. Людина, яка страждає на больовий розлад, підпорядкована болю. Вона визначає його життя. Головний біль – це стан, що інвалідує, вона обмежує можливості людини повноцінно реалізовувати свої плани, вона викидає людину з сім'ї, з соціуму. Коли порахували «вартість» головного болю для економіки – було виділено величезні кошти вивчення цього захворювання, сотні вчених усього світу працюють над проблемами головного болю.
І є результати – ми тепер розуміємо природу головного болю, ми можемо на неї впливати, ми можемо повертати людину до повноцінного життя. Створено принципово нові ліки, що дають змогу розширити наші можливості у боротьбі з головним болем. Розроблено методи запобігання головному болю за допомогою медикаментів. І цими медикаментами є препарати, що знижують збудливість і витрати енергії мозком, що дозволяють нервовій системі самоорганізовуватися, тобто. відновлювати свої адаптаційні можливості.
Але ліки – це прерогатива лікарів. Для пацієнтів важливо розуміти, що спосіб життя – це те, що може призвести до головного болю, але це спосіб виходу з больового стану. У кожному окремому випадку, у кожної людини – свої причини стомлення мозку, але всі ці питання можна поєднати під одним постулатом: на якомусь етапі Ви зруйнували міцний захист нашого організму від надмірного стресу, не вловили перші ознаки втоми, а якщо й уловили, то за допомогою стимуляції (фізичними навантаженнями, стимулюючими напоями – кофеїном, алкоголем тощо) спробували зробити себе «сильнішими».
На якомусь етапі це давало результат, але приховано йшов процес перевитрати енергії, і рано чи пізно дефіцит енергії реалізувався в тому захворюванні, яке закладено генетично як модель невдалої регуляції. У кожного він свій, головний біль – один із багатьох.
Головний біль - не нежить, якщо він став актуальним - тобто Ви помітили, що все частіше п'єте знеболювальні, потрібно зупинитися і подумати, в чому Ваші навантаження. А краще порадитись із кваліфікованим лікарем. Лікар, якого Ви оберете, повинен мати спеціальну підготовку з діагностики та лікування головного болю, таке навчання за міжнародними стандартами проводиться у професійних асоціаціях лікарів. Наприклад, у школах з головного болю, які проводить Європейська Федерація головного болю (EHF).

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.