UA

  • EN


  • EN


Illustration

Головний біль напруження

Головний біль напруги – це найпоширеніший вид головного болю. Вона не має таких яскравих і незвичайних проявів, як мігрень або кластерний біль, вона «банальна» і не викликає великої тривоги спочатку. Головний біль напруги добре знімається знеболюючими засобами. І саме тому вона найбільш підступна: її починають лікувати тільки тоді, коли не допомагають звичайні ліки від болю або їх кількість стає помітно більшою.
Головний біль напруги - це зазвичай давлячі, ниючі, що розпирають двосторонні болі у скронях, або темряві, або лобові. Вони рідко супроводжуються нудотою або запамороченням. Вони можуть виникати при перевтомі, зміни погоди, порушення режиму. Вони до певного часу не викликають порушення працездатності, не заважають жити. Вони можуть і піти самі. Але, якщо причина болю залишається і є схильність до больових дисфункцій, а так само прийом знеболювальних засобів стає щотижневим – болі частішають і стають інтенсивнішими. Ліки для зняття болю приймаються у великих кількостях і поступово стають сильнішими.
І, зрештою, настає момент, коли біль майже завжди присутній, періодично посилюється до нестерпного.

Головний біль напруги та депресія – втома мозку від перезбудження

Головний біль напруги менше вивчається, ніж мігрень або кластерний біль, з тієї ж причини через її «звичайність». Її давно пов'язали зі втомою, і навіть у класифікації однією з вимог до встановлення такого діагнозу є виключення депресії. Дійсно, головний біль напруги часто поєднується з емоційними розладами. Але визначитися, що було спочатку, емоційний розлад чи біль часто неможливо. Цілком зрозуміло, що людина з частою головним болем є втома від неї, є тривога з приводу очікування чи переносимості болю. Але думка, що депресія викликає головний біль, дуже вразлива.
Мій досвід дозволяє зробити такий висновок: головний біль напруги може поєднуватись з депресією, може викликати депресію, але депресія не може викликати головний біль. Ці захворювання схожі за своєю природою: вони є проявами дефіциту енергії в мозку, тільки у разі головного болю це відбувається у больовому аналізаторі мозку, а у разі депресії – в емоційному. Головний біль напруги та депресія – це втома мозку від перезбудження.
І схильність до таких станів передається генетично, а реалізується лише за наявності напружуючих умов довкілля чи якихось захворювань організму, коли нервова система відчуває адаптаційні навантаження. До речі, «кофеїномани», «шоколадоголіки», і взагалі будь-які «голіки» за певної спадкової схильності – кандидати у пацієнти з головним болем.

Головний біль напруги: причини

Отже, генетика, спосіб життя та безконтрольний прийом знеболюючих препаратів – причини головного болю напруги. Генетично у людей з таким видом головного болю існує нейрохімічні особливості в системі больового аналізатора мозку, коли нейрони зазнають перевантаження, поступово втрачаючи здатність до відновлення стану спокою. Спосіб життя з порушенням умов відновлення або підвищеною витратою енергії сприяє виявленню цієї генетичної схильності. А прийом знеболюючих знищує можливості організму самому боротися з болем.
Так формується найважчий вид головного болю напруги: хронічний біль напруги. Це щоденний або майже щоденний, іноді цілодобовий головний біль. У мене є пацієнти, які протягом усього життя (з дитинства) відчувають такий стан. Якщо біль неінтенсивний, він дозволяє їм вчитися, працювати, створювати сім'ю, але все це напівсили, всі дії таких людей враховують існування болю, біль «керує» їх життям. Найчастіше на прийом приходять ті, у кого голова болить 5-10-20 років, хто пройшов усі можливі дослідження та найекзотичніші методи лікування.
Поступове збільшення інтенсивності болю змушує шукати допомоги, і якщо вона неуспішна, формується психологія «невиліковного» хворого. Лікар, який зміг допомогти такому пацієнту, відчуває не меншу радість, ніж пацієнт. І дуже хочеться, щоб читачі зрозуміли, що не потрібно тягнути ситуацію до того моменту, коли вже не допомагають знеболювальні. Якщо Ви почали щотижня приймати ліки протягом хоча б 3-х місяців – потрібно шукати кваліфіковану допомогу.

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.