UA

  • EN


  • EN


Illustration

Якщо людина здорова, то на зміну погоди у нього не болітиме голова, а магнітних бур він просто не помітить

Мозкова енергія виробляється лише вночі, та її запаси відкладаються у клітинах мозку. Вдень енергія витрачається. Якщо її не вистачає, організм сигналізує про це головним болем, загостренням хронічних хвороб, метеочутливістю. Як заощаджувати енергію? Що робити, щоб уберегтися від впливу магнітних бур? Хто здоровіший – «сови» чи «жайворонки»? На ці та інші питання відповідає керівник мережі клінік «Головний біль», член Європейської федерації головного болю, кандидат медичних наук Тетяна Миколаївна Майкова.

«У місті нас пронизують різні випромінювання – від телевеж, мобільників, побутових приладів, – що змінює заряд мозку»

- Доброго дня, це Галина з Києва. При зміні погоди у мене безсоння, погане самопочуття, я не можу зосередитись, часто болить голова. Зверталася до невропатолога, але призначені препарати не допомагають. Що можете порадити?

- Ви ж розумієте, що порушення сну, концентрації уваги, головний біль виникають, коли дає збій нервова система. Вона дуже активно відповідає на виклики зовнішнього середовища - зміну погоди, повню та інші. Насамперед можу порекомендувати налагодити режим дня.
По-перше, дайте своїй нервовій системі можливість відпочивати. Лягайте спати рано, хоча б о десятій годині вечора. Тоді перший цикл сну (півтора години) пройде у вас до півночі. Це найважливіший період, оскільки сон якраз у цей час є енергозапасним.
По-друге, рекомендую більше рухатися, бо лише м'язова робота допомагає накопиченню енергії. Необов'язково займатися аеробікою чи в тренажерному залі – достатньо робити ранкову зарядку, ходити не менше години на день, грати у теніс, футбол, волейбол, відвідувати басейн, танці. Виберіть те, що вам подобається. А у вихідні виїжджайте на природу. Все має бути помірним: і фізичні навантаження, і робота, і відпочинок.

По-третє, необхідно загартовування. Не варто обливатися холодною водою - краще після теплого душу хвилину постояти під прохолодним (температура повинна бути 33 ° C). Це один із методів налаштування організму для роботи в оптимальному режимі.
По-четверте, раджу вам не захоплюватися напоями та їжею, які є енерговитратними. Це чай, кава, алкоголь, гостра, копчена, пряна, солона, солодка їжа – все те, що викликає перенапругу систем адаптації організму. Харчування має бути повноцінним триразовим.

І ще одне: важлива комфортна психологічна обстановка на роботі та вдома. Якщо є стресовий, напружуючий фактор у житті, постарайтеся його позбутися.

- Медикаментами поки що не варто захоплюватися?

- Спробуйте спочатку підкоригувати свій режим. Мозок, як і організм, здатний до саморегуляції, і треба дати можливість справитися з проблемою. Якщо цього недостатньо, можете звертатися до досвідчених невропатологів, у тому числі до нас, до медичного центру «Головний біль». Наша адреса: Київ, вул. Пимоненка, 10, телефон 0 (44) 482-37-37.

- Здрастуйте, турбує Світлана, киянка. У денному стаціонарі я пройшла курс лікування вегето-судинної дистонії. Але тепер за день-два йде носом кров. Лор зі свого боку не бачить причин для кровотечі. Може лікування погано на мене вплинуло?

- Очевидно, воно просто було неефективним. Спробую пояснити причину носових кровотеч. У носі під слизовою оболонкою є судинні сплетення, які утворені артеріями та венами. Якщо змінюється погода або ви знаходитесь в кімнаті, де повітря пересушене (тоді слизова оболонка пересихає), то артерії приходять у стан спазму. Куди подіється кров? Іде у вени. І ці ваші кровотечі виникають внаслідок переповнення вен кров'ю при спазмі артерій. Значить, треба прибрати спазм артерій, а для цього - упорядкувати нервову систему. Судинні препарати, які ви приймали, не підходять – потрібні ті, що лікують нервову систему.

- Доброго дня, це Валентина з Києва. Коли змінюється погода, у мене голова болить. Кажуть, причина у метеочутливості. Що це таке?

– Основні метеофактори, що діють на людину, – це температура, атмосферний тиск, вологість, магнітне поле та космічні випромінювання (так званий сонячний вітер). Ці фактори впливають на нас щомиті протягом усього життя, у тому числі внутрішньоутробного. Людина завжди пристосовується до них. Є спеціальні системи та органи, призначені для того, щоб наш організм перебував у стані гармонії з навколишнім середовищем. Якщо людина починає відчувати, як вона змінюється, це ознака того, що вона не зовсім здорова: може бути втома або гіперактивність. Це ще не хвороба, а й не норма.

Здорова людина не повинна відчувати зміни погоди та реагувати на фази Місяця. А всі мої пацієнти зараз чудово знають дати повного місяця, коли відбуваються магнітні бурі і чого від них чекати. Справа в тому, що ми маємо дуже великі інформаційні, психологічні, емоційні навантаження, можна сказати, цинічно експлуатуємо свій мозок. Це орган, який не відпочиває ні вдень, ні вночі, працює у будь-якій ситуації. Але вдень організм енергію не запасає, а лише витрачає.
Вночі, навпаки, йде цикл утворення енергії, яка потім зберігається у мозкових депо чи пакетах енергії – АТФ (аденозинтрифосфорна кислота). Ось чому я зазвичай говорю: яка була ніч - таким буде і день. Людина, що відпочила, спокійно переносить навантаження, пов'язані з впливом погоди або стресом. У місті вони особливо високі, тому що додається величезний потік інформації та різних випромінювань – від телевеж, мобільних телефонів, побутових приладів. Мозок стає електрично активнішим, намагніченим.
Змінюються заряд клітини, заряд її оболонки, отже, клітина збуджується, починає витрачати енергію, незалежно від цього, потрібно це зараз чи ні. Підвищена витрата енергії призводить до того, що будь-який зовнішній стимул (зміна тиску, вологості, магнітного поля Землі) ми активно реагуємо. А системи, які мають усе це гальмувати, обмежувати, регулювати, не мають енергії. Метеозалежність – це підвищена чутливість нашого мозку до будь-яких впливів довкілля.
Чомусь прийнято вважати, що на погоду реагують насамперед судини, серце. Насправді, всі реакції формує нервова система. У всіх органах, у тому числі в судинах, серці, кишечнику, бронхах, органах сечостатевої, гормональної систем, є ділянки, що сприймають, які, як антени, приймають інформацію і готують на неї відповідь. Нервова система є організуючою, вона підпорядковує собі гормональну та імунну системи та контролює їх активність.
Тому ознаками метеозалежності можуть бути будь-які захворювання та стани: застудні, спазми бронхів, головні та серцеві болі, порушення сну, емоцій (пригнічений настрій або, навпаки, дратівливий, необґрунтована тривога, яка з'являється без приводу), порушення серцевого ритму. Ось чому метеочутливим людям треба насамперед відрегулювати роботу нервової системи.

«Лягати спати треба раніше, вставати - коли відпочинете, а не за дзвінком будильника»

- Ірина із Києва. Мене цікавить, чому в повний місяць я погано почуваюся.

- Повний місяць - це така фаза, коли Місяць і Земля максимально притягуються, і ми знаходимося під впливом найбільшого гравітаційного навантаження. У повню більше припливи в морях і океанах, по-іншому поводяться рослини та тварини. У цей період деякі люди стають активними вночі, можуть уві сні розмовляти, навіть підніматися та ходити – так проявляється лунатизм. Також перенапружується система гальмування, і тоді людина починає на це реагувати - гірше спати, погано почуватися - саме тому, що витратила багато енергії на опір гравітаційним навантаженням з боку Місяця.
Можу порекомендувати вам у ці періоди постаратися уникати далеких поїздок, переміщень, максимально розвантажити себе на роботі та вдома. Не вживайте те, що вас збуджує, - чай, кава, алкоголь, сигарети. Можна попити краплі, що містять фенобарбітал, що входить до складу валокордину, корвалолу, корвалтабу. Це дозволить знизити чутливість мозку до гравітаційних навантажень, ви краще їх переносити. Якщо цих заходів виявиться недостатньо, треба звернутись до невропатолога, який вміє лікувати розлади вегетативної нервової системи.

– Вікторія з Ніжина. Мені 33 роки. Мене часто турбують головний біль, особливо при зміні погоди. Тиск може зі 120/80 буквально за дві години змінитись до 150/100. Я збиваю його препаратами, а таблетки від головного болю не допомагають.

- Усі ці проблеми (головний біль, реакція на погоду, стрибки тиску) мають один корінь. У вас від природи ослаблена система адаптації. Ви витрачаєте набагато більше сил, ніж інші люди, щоб пережити зміну погоди.

Важливо зрозуміти: головний біль - це не судинне захворювання, а збудження больового аналізатора мозку. Якщо він реагує на зміни погоди або на якісь навантаження, ваше завдання – зменшити його збудження. Воно може супроводжуватись різними спазмами – судинними (у вас є коливання артеріального тиску), спазмами м'язів на голові, скелетної мускулатури.

Що потрібно від вас? Необхідно упорядкувати свій режим життя. Треба рано лягати спати. Я завжди всім говорю, що серед людей не може бути «сов», оскільки люди не бачать у темряві. Є тільки «жайворонки». Тому о 22-й годині ми вже маємо бути в ліжку, а вранці прокидатися не по дзвінку будильника, а тоді, коли організм уже відпочив. Вам доведеться відмовитися від чаю, кави, алкоголю, сигарет, шоколаду, какао, від усієї пряної, гострої, збуджуючої їжі. Так витрачається менше енергії.
Організм не можна постійно стимулювати, тому що у вас невеликий ресурс. Також має бути приємне для вас фізичне навантаження: басейн, танці або просто тривалі піші прогулянки. Спробуйте дотримуватись такого режиму два-три місяці. У період, коли є головний біль, можна пити заспокійливі чаї з м'яти, меліси, липи, ромашки, приймати краплі на кшталт серцевих.

- А які ще ліки мені підходять?

– Можна приймати антифронт – цей препарат допоможе вам краще перенести зміну погоди. Якщо два-три місяці такого режиму та прийому препаратів не призведуть до полегшення вашого стану, тоді слід звернутися до лікаря.

- Сашко із Одеси. Як ви думаєте, чому у мене під час сонячної погоди самопочуття хороше, а в похмуру починаються запаморочення, головний біль, слабкість і так далі?

– У ясну погоду атмосферний тиск підвищується, а у похмуру – знижується. Відповідно, це робить атмосферу по-різному проникною для космічних випромінювань. Коли похмуро, позитивно заряджені частинки змінюють заряд вашого мозку на позитивний, а нормі має бути негативний. Мозок стає збудливішим, і це призводить до порушення самопочуття. Змінюється настрій, виникає запаморочення, знижується працездатність, виникає необгрунтована тривога.
Як від цього захиститись? Якщо в прогнозі ви бачите, що наближається похмура погода, то необхідно до неї підготуватися: припинити вживати збуджуючі продукти та напої, більше відпочивати. Тож ви з меншими втратами переживете несприятливі дні.

"Коли людина знає причину поганого самопочуття, страх перед хворобою зникає"

- Тетяна. Мені 30 років. Навесні та восени у мене загострюються проблеми з кишечником. До якого фахівця звернутися?

- У вашому віці проблеми не через те, що організм вже зношений, а тому що у вас підвищена збудливість. М'язова та секреторна тканини кишечника реагують на зміни погоди, які дуже часті саме навесні та восени. Тому виразкова хвороба, різні запалення кишечника тим часом загострюються. Найімовірніше, у вас синдром подразненого кишечника, а діагноз ставлять панкреатит, холецистит, але при цьому не знаходять якихось анатомічних змін. Синдром подразненого кишечника – підвищена реакція цього органу на зміни погоди. Кишечник не можна обпікати гарячою їжею, алкоголем, гострою, пряною, жирною їжею, яка потребує підвищеного виділення жовчі. Восени та навесні треба посидіти на дієті.

- Віталій із Дніпродзержинська. В мене часто болить голова. Якими методами ви можете мене дослідити?

- Насамперед подивимося активність мозку. За енцефалограмою визначимо, як працюють системи мозку, який механізм втрати енергії. Простіше кажучи, знайдемо слабку ланку. Потім обов'язково зробимо кардіограму, яка показує, наскільки збуджена м'язова тканина, зокрема серцева, проведемо вегетативні тести. Потрібно перевірити рівень кортизолу – гормону надниркових залоз, рівень гормонів щитовидної залози, статевих гормонів. Роботу органу, у якому відбуваються збої, можна досліджувати на УЗД, рентгені, інших діагностичних апаратах. Під час обстеження завжди робимо функціональні проби, дивимося, чи є резерв чи ні.

– Що таке функціональні проби?

- Наприклад, можна попросити людину подихати глибоко. При цьому змінюється співвідношення кисню та вуглекислого газу в крові, і мозок намагається вирівняти ситуацію: він напружується, і ми це бачимо на енцефалограмі. Коли проводимо УЗД судин, теж даємо навантаження - і перевіряємо параметри артерій під час дихання, що дозволяє зрозуміти, наскільки правильно відбувається регуляція.

- Скільки часу знадобиться, щоби пройти обстеження?

- Три години. Діагноз отримаєте того ж дня. Але приїжджати краще, коли здоров'я хороше. Тоді під час загострення можна порівняти, що змінилося в організмі. Я завжди пояснюю пацієнтові, що означають результати його обстеження. Коли людина поінформована, у неї менше страху перед своєю хворобою. Потім ми спостерігаємо за станом у динаміці: за тиждень, два, місяць. І знову я показую пацієнтові зміни у дослідженнях, пояснюю, що це означає.

- Як довго доводиться лікуватись?

- Є таке правило: скільки людей перебували у хворобливому стані, стільки часу йому потрібно на реабілітацію. Адже до нас приходять люди, які страждають роками, десятиліттями, яким уже нічого не допомагає. До речі, не завжди для реабілітації потрібні препарати – часом достатньо впорядкувати спосіб життя, розподілити навантаження, зайнятися під керівництвом лікаря лікувальною фізкультурою.

Тетяна Майкова спеціально для газети «Факти та коментарі»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.