UA

  • EN


  • EN


Illustration

Чим небезпечна зміна погоди

Останнім часом погода впадає в крайнощі. То температура за добу падає від плюсових п'яти до мінус п'ятнадцяти, то буквально за ніч застрибує з глибокого мінусу на позначки вище за нуль. Циклони змінюються антициклонами, та й магнітні бурі пошаливают часто.

На такі зміни клімату усі люди реагують по-різному. Хтось відчуває погіршення самопочуття на ясну погоду, хтось на похмуру, а хтось взагалі на них не реагує. Найчастіші загальні реакції - зниження працездатності, пригнічений настрій або навпаки - дратівливість і збудження, головний біль і запаморочення. Приватні варіанти поганого самопочуття можуть стосуватися будь-яких органів та систем.

Чому ми хворіємо

Організм – як камертон. На шкірі є безліч нервових рецепторів – «антен», якими нервова система сприймає будь-які зміни погодних факторів. У відповідь вона підлаштовує роботу всього організму під умови, що змінилися. Змінюється робота імунної системи, м'язів, ендокринних та інших органів. Причому відбувається це у бік їхнього збудження, стресу. У таких умовах там, де тонко рветься. Тобто органи та системи, вже ослаблені хронічними хворобами, починають давати збої. Тому у відповідь на «метеокаприз» одні реагують порушеннями серцевого ритму, інші – «стрибками» тиску, треті – послабленням випорожнень чи запором тощо.

План обстеження

Щоб встановити порушення здоров'я, мало провести дослідження, коли людині погано. Спочатку потрібно дізнатись, яка у нього вихідна норма. Адже показники, які прийнято вважати нормою для всіх, індивідуально для когось можуть бути дуже приблизними. Тому обстежуватися треба двічі — вперше у стані спокою, коли людину ніщо не турбує, і вдруге — коли їй погано. Тоді можна встановити яка саме система і наскільки дає «перекіс». Ідеальний план обстеження включає огляд лікаря (невропатолога або фахівця, профільного за основним захворюванням) та три дослідження – електроенцефалограму (ЕЕГ), імунограму та дослідження гормонального фону з аналізу крові. Це дозволяє встановити роботу керівних систем організму - нервової, ендокринної та імунної та скласти грамотний план лікування, який у кожному випадку індивідуальний.

Чинники впливу

Усього на наше самопочуття впливає 5 погодних факторів: атмосферний тиск, температура та вологість повітря, а також магнітні бурі та космічні вітри. Перші чотири ми можемо передбачати за допомогою метеопрогнозів, а ось щодо космічного вітру (потік сонячної та ін. плазми, який вривається в нашу атмосферу), то він непередбачуваний. Цікаво, що людина, чутлива до одних факторів, може не помічати інші.

Під дією «метеокапризів»

Виснажується імунітет

У багатьох людей під впливом частих змін клімату імунітет виснажується. Це з тим, що вони провокують його працювати у посиленому режимі. При цьому імунна система «стріляє з гармати по горобцях». Таке явище називається "синдром гіперреактивного імунітету" і воно зараз дуже поширене. Не в останню чергу це спричинено надмірним прийомом препаратів-імуностимуляторів. Закономірний результат - виснаження захисних сил. Під дією регулярних збудливих сигналів, що провокуються «метеокапризами», виснаження підтримується постійно. У результаті люди з гіперреактивним імунітетом так само схильні довго хворіти, як і люди з «млявим» імунітетом.

Поради

 По-перше, не втручайтеся самі, без лікаря, у роботу імунітету. По-друге, не приймайте імуностимулятори довше за вказаний лікарем курс. А по-друге, відновіть імунітет за допомогою препаратів-імуномодуляторів (наприклад, препаратів, що містять галавіт, поліоксидоній). На відміну від стимуляторів (наприклад, препаратів, що містять екстракт ехінацеї, амізон, арбідол, тилорон), вони налаштовують імунітет на правильну роботу: якщо треба знижують його, якщо треба, підвищують.

Зростає ризик інфарктів

Під впливом зміни погоди виділяються гормони стресу, які згущують кров. А згущена кров схильна до утворення тромбів, передусім — у людей із групи ризику — тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання (атеросклероз та ін.), судинну форму вегето-судинної дистонії, метаболічний синдром, цукровий діабет. Тромби є однією з провідних причин інфарктів і інсультів.
Поради. Людям із групи ризику потрібно регулярно (особливо не забувати це робити напередодні та в день зміни погоди) приймати препарати, що розріджують кров (за призначенням лікаря) – вони зменшують ризик тромбоутворення.

Загострюється цукровий діабет

Дається взнаки стресовий вплив змін погоди і на ендокринних органах. Яскравий приклад – робота підшлункової залози. Під впливом метеокапризів її інсуліновий апарат виснажується, від чого страждають хворі на цукровий діабет - у них підвищується рівень цукру в крові.
Порада. Під час перепадів погоди хворим на цукровий діабет потрібно контролювати рівень цукру в крові за допомогою домашніх аналізаторів (тестів-смужок і т.д.) або ж не забувати приймати цукрознижувальні препарати, прописані ендокринологом.

Как перестати залежати від погоди

Висипайтеся

Відпочинок нервової системи — базова умова для того, щоб вона добре адаптувалася до зміни клімату. Причому важливо лягати якомога раніше. До 12-ї години одна година відпочинку йде за дві. Тому потрібно по можливості відмовитися від нічного способу життя (клубів та ін.) – він вганяє нервову систему у нокдаун. Особливо важливо висипатись напередодні змін погоди.

Відмовтеся від стимуляторів

Організм — розумна система, що саморегулюється. І коли вживаємо різні стимулятори — каву, чай, алкоголь і нікотин, ми йому заважаємо, т.к. збиваємо програму його самовідновлення. Зменште залежність від них. Якщо ви п'єте 3 чашки кави, перейдіть на 2 і т.д. Намагайтеся не зловживати хоча б напередодні зміни погоди, а краще відмовтеся від стимуляторів взагалі.

Годину на день працюйте фізично

Коли людина ходить, бігає, плаває, танцює, у неї правильно налаштовується робота гормонів стресу (кортизолу та ін), які допомагають нам адаптуватися до перепадів погоди. І коли у зв'язку з черговим «метеокапризом» у організму виникне необхідність знову скористатися ними, їх виділиться саме стільки, скільки потрібно.

Харчуйте корисним

Всі продукти дають нам енергію – калорії. Але при цьому ще одні дають корисні речовини, а інші — ні. Приносять користь: м'ясо, риба, яйця, кисломолочне (це білки, з яких будуються всі гормони та ферменти), овочі (крім картоплі) та фрукти (насичують вітамінами та мінералами). А каші, борошняне та солодке — «голі» калорії, це необов'язкова їжа.

Гартуйте

Як і інші навички, реакцію адаптації до погоди можна розвинути. Зробити це можна за допомогою загартування. Для новачків воно має бути помірним - організм не любить сильних стресів у вигляді сиганія в ополонку. З цією метою, приймаючи душ, кілька разів змініть воду з гарячої на прохолодну – 31-33 °С.

Тетяна Майкова спеціально для газети «Сегодня»

Записатися на прийом

Не соромтесь написати нам Ваші запитання чи записатися до наших фахівців

м.Київ
вул. Кирилівська 30/5,
(097) 852 65 58
(095) 362 05 06

м.Дніпро
Соборна площа, 14, Обласна лікарня їм. Мечнікова
(056) 746 07 61
(099) 039 07 90


Введіть телефон і ми Вам зателефонуємо

Thank you!

We will contact you shortly.

Can't send form.

Please try again later.